Deze heerlijke zaden en noten crackers zijn echt verslavend. Ze zijn zo lekker dat je ze zeker zal blijven maken eens je het hebt geprobeerd. Omdat ze gemaakt zijn van zaden en noten bevatten ze veel gezonde vetten en eiwitten. Die houden je bloedsuikerspiegel en dus ook je energie in balans. En ze stillen je honger. Ze zijn op 5 minuten klaar en de oven doet de rest.
Als je net als ik geen gluten eet, en dus geen klassiek brood, dan zijn deze crackers een goed alternatief. Je kan ze beleggen met je favoriete gezonde beleg of eten bij een salade of soep. Ze bevatten ook geen toegevoegde suiker zoals vele crackers die je in de supermarkt koopt.
Je kan ze makkelijk een week of langer in een afgesloten pot bewaren. Ze blijven lekker knapperig.
Ik gebruik zelf in dit recept gierstmeel. Gierstmeel wordt vooral veel gebruikt in de Indiase kuiken. Het heeft een hoog eiwitgehalte waardoor het interessant is om je bloedsuiker stabiel te houden. Het is bij ons nog niet zo gekend. Je vindt het hier en daar in een biowinkel, maar zeker en vast online. Je kan het ook vervangen door glutenvrij havermeel of boekweitmeel.
Zelf geef ik de voorkeur aan gierstmeel in plaats van havermeel om de volgende redenen:
Gierst bevat nauwelijks lectines en wordt daardoor van nature beter verdragen door mensen met een gevoelige darmwand of neiging tot ontsteking dan andere granen.
Gierst bevat de antioxidanten quercetine, curcumine en ellaginezuur die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en ontstekingen in het lichaam
Gierst bevat geen eiwitten die op gluten lijken. Dat is bij haver, zelfs glutenvrije haver wel het geval. Bij sommige mensen veroorzaakt glutenvrije haver daardoor toch een ontstekingsreactie.
Gierst heeft een lage glycemische index, dus de bloedsuikerspiegel stijgt minder snel dan bij havermeel.
Gierst is minder vatbaar voor schimmels.
Experimenteer er mee. Leer voelen waar jouw lichaam goed op reageert en waar minder goed op.
In het recept maak ik gebruik van psyllium husk, ook wel psylliumvlokken of psylliumvezel of vlozaadvezel genoemd. Het is een onoplosbare vezel met heel wat gezondheidsvoordelen. Het werkt cholesterolverlagend en verzadigend, bevordert de stoelgang en de spijsvertering en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Bij het bakken zorgt psylliumvezel voor elasticiteit. Het vervangt in feite de functie van gluten.
Als je niet gewoon bent om vezelrijk te eten, lees als je te weinig gezonde darmbacteriën hebt om vezels te verteren, dan kan psylliumvezel zorgen voor gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verminder dan de hoeveelheid en laat je darmen stap voor stap gewoon worden aan vezels. In dit recept is de psylliumvezel niet absoluut noodzakelijk. Je kan hem ook weglaten. Je koopt psyllium husk in sommige supermarkten, maar zeker in biowinkels of online.
INGREDIËNTEN (voor een 20-tal crackers)
60 gr sesamzaad
50 gr gemengde noten
50 gr pompoenpitten
40 gr zonnebloempitten
50 gr gierstmeel (of glutenvrij havermeel of boekwijtmeel)
1 el psyllium husk
1 tl zeezout
1 el extra vierge olijfolie
130 ml water
Wat extra sesamzaadjes of andere zaadjes als topping
Variatie:
2 el edelgistvlokken voor een kaassmaak
of 1 tl italiaanse kruiden
BEREIDING
Warm de oven voor op 140°.
Doe alle droge ingrediënten in een foodprocessor en maal tot een fijne bloem.
Voeg daarna de olijfolie toe en het water en meng tot een homogene massa.
Bedek een bakplaat met bakpapier en stort het deeg erop uit.
Neem een tweede bakpapier en leg het boven op het deeg.
Verspreid het deeg met je handen en/of een deegrol mooi egaal over de hele bakplaat. Ik doe dit soms naast mijn bakplaat. Dat werkt iets handiger met de deegrol.
Zorg ervoor dat het deeg overal ongeveer even dik is uitgesmeerd.
Verwijder het bovenste bakpapier.
Bestrooi het deeg met wat sesamzaadjes of andere zaadjes. Druk deze lichtjes aan.
Snijd met een mes of pizzasnijder in het deeg zodat je 16 à 20 crackers bekomt.
Zet de bakplaat in de oven op 140° gedurende een 50 tal minuten. Misschien wat korter of wat langer dat hangt van je oven af.
De crackers zijn klaar als ze lichtbruin gekleurd zijn en als ze overal droog zijn. Dit laatste is het belangrijkste. Als ze nog nat of vochtig aanvoelen, laat ze dan langer in de oven.
Laat ze afkoelen (eventueel in de oven, dan drogen ze nog wat langer) en bewaar ze droog en afgesloten.
Heb je zin om dit recept eens uit te proberen ? Of heb je vragen, laat het gerust weten.
Comments